Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Каква е разликата между тоалетната вода и парфюмът?

Каква е разликата между тоалетната вода и парфюмът?

Каква е истинската разлика между тоалетната вода и парфюмът?
Харесва ли ви или не, ароматите  са силно предизвикателни.

Областите в мозъка, които контролират спомени, емоции и аромати, са преплетени, което означава, че без съмнение има неконтролируема връзка между най-мощните ви спомени и ароматите.Така, че в известен смисъл изборът на парфюм не е само избор на аромат, но и избор как хората ще ви запомнят.

Ароматът несъмнено е един от най-личните козметични продукти, които можете да закупите и има какво да разгадаете с всяка бутилка: тип, цена, горни нотки, основни нотки (какво?), Да не говорим как се смесва със собствената, уникална химия на тялото. Но има един елемент, в който можете да сте сигурни, и това е разбирането на разликата между двете основни категории аромати в света: тоалетна вода и парфюм.

С море от опции и аромати ето всичко, което трябва да знаете, за да изберете най-подходящото за вас.

Тоалетна вода срещу парфюм: The Lowdown
Оказва се, че ключовата разлика между двата типа не е толкова нюансирана в края на краищата.

"Парфюмът има по-висока концентрация на ароматно масло от тоалетната вода", обяснява Лора Слаткин, основател на NEST,Ню Йорк. „В света на ароматите редът от най-висока до най-ниска концентрация е постоянен: парфюм, тоалетна вода и одеколон.“

Обикновено парфюмът е съставен от 15% до 20% парфюмно масло, докато тоалетната вода се мащабира малко по-ниско, като варира от 10% до 15%, според Bee Shapiro, основател на парфюмната линия Ellis Brooklyn.

Прецизните композиции варират в различните марки, но е обосновано да се мисли за тоалетна вода като за "по-лека и свежа", казва Едуардо Валадес, директор по маркетинг във френската парфюмерия Diptyque, докато парфюмът е "по-плътен и богат" поради по-високата му концентрация.

Парфюмите и тоалетните води миришат еднакво?
Ако и двата вида аромат са направени с едни и същи нотки, тогава да, те ще миришат подобно, но не точно същото. Например, впръскване от лавандула eau de parfum би освободило по-висока концентрация на аромат от тоалетна вода и тъй като нивото на ароматното масло се повишава, „някои нотки могат да се развият върху кожата, за да бъде по-богата, по-остра или по-сладка“, в зависимост от химическия състав на аромата, обяснява Валадес.

Различните нива на концентрация на един и същи аромат могат да бъдат изключително фини, което е част от забавлението, според Шапиро, тъй като „позволява на различни нотки или съставки да дишат“, създавайки едно уникално изживяване за потребителя.

Долната линия: считайте един и същ аромат в двете различни форми за братовчеди, а не за сестри в рамките на семейството на ароматите - ще има намеци за прилики, но всяка определено ще бъде уникална.

Какъв е срокът на годност на тоалетната вода или парфюмът?
„В зависимост от качеството на съставките и мястото, където се съхраняват, повечето парфюми имат срок на годност най-малко три до пет години“, обяснява Slatkin, но това наистина се свежда до архитектурата на всеки аромат.

Тоалетна вода има тенденция да остарява малко по-бавно, благодарение на по-високата концентрация на алкохол в състава, който действа като защитен консервант. От обратната страна, чистите и без алкохол аромати ще загубят интензивността си най-бързо.

За да увеличи максимално срока на годност на парфюма или тоалетна вода, Slatkin препоръчва да се съхранява на хладно, сухо и тъмно място.

Пазете го от прекомерна светлина, промени в температурата (особено топлина) и излагане на кислород, тъй като те ще ускорят влошаването на всеки аромат. И ако цветът на парфюма се измени към по-тъмен оттенък или ароматът стане малко кисел или плесенясъл, е време да се разделите  с него.

Твърдата, тъжна истина: въпреки, че бутилката ви с парфюм може да изглежда шик и да може да се превърне в Instagram на вашата суета, но осветена от слънцето се превръща в един лош избор.
Шапиро предупреждава, че различните нотки носят различни модели на трайност. „Не можете да сравнявате, да кажем, плодов, много свеж парфюм с много дървесна тоалетна вода“. „Плодовите и свежи нотки имат тенденцията да са топ нотки и се изпаряват по-бързо, дори при по-високи концентрации.“

 

 

Но може би най-яркото качество на всички видове парфюми е, че ароматът е различен, в зависимост от това как формулата реагира със специфичните масла на кожата. С други думи, не купувайте сляпо парфюма, който мирише божествено на вашия най-добър приятел, защото може да мирише като чубрица върху вас.

Ароматът прилепва към масла, казва Шапиро, а тези с по-суха кожа може да се наложи да носят по-висока концентрация на аромат.

Преди всичко трябва да се подчините на златното правило на аромата, според Валадес, който упорито заявява: „Никога не съдете за аромата, докато не го опитате върху собствената си кожа.“

Тоалетната вода по-евтина ли е от парфюмната вода?
Поглеждайки ценовите точки между двете, е лесно да прецените тоалетната вода като по-евтин и следователно по-малко сложен продукт, но цената не разказва цялата история.

"Тоалетната вода е по-евтина, тъй като имат по-ниска концентрация на фино ароматно масло", казва Slatkin. "Не защото съставките са различни."

Интензитетът на аромата, който искате да носите, зависи изцяло от вас и трябва да носите това, което ухае  добре на вас, независимо от концентрацията“.

Помислете за тоалетната вода и парфюма  като два вида опции за аромати, които са достъпни за вас в зависимост от това, което търсите и желаете, а не за  някаква ситуация и определено не е представяне на това кой сте като човек , В края на краищата хората няма да гледат бутилката, докато сте навън.

 

 

By Kaitlin Clark

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти

Най-продавани